Volop activiteiten

Er was van alles te doen voor jong en oud

De Zaanse Tuinenmarkt werd geopend door wethouder Leny Vissers-Koopman. Tijdens de Zaanse Tuinenmarkt waren er diverse activiteiten voor jong en oud. Hieronder vindt u een overzicht.

Tegel eruit - plant erin-actie 
Deze actie is om bewoners te stimuleren hun tuin alvast ietsje groener te maken. U hoeft niet uw héle tuin te vergroenen, een rand langs de gevel of de schutting heeft al effect! Wij willen u daarbij helpen een begin te maken: Haal een tegel uit uw tuin, en maak een foto van de plaats waar u de tegel uit uw tuin heeft gehaald en een alvast plantgat heeft gegraven. U kon de tegel en de foto inleveren op de Tuinenmarkt. U ontving dan een gratis plant van Jansen Hoveniers. Let op: 1 tegel per persoon en de actie geldt zolang de voorraad strekt!

Presentatie klimaatadaptie in Zaanstad
De Gemeente Zaanstad gaf een presentatie over de klimaatverandering.

Presentatie over vogelvriendelijke natuurtuinen 
Jeroen Buijs van de Heemtuin Zaandam gaf een presentatie over vogelvriendelijke natuurtuinen.

Informatie over regenwaterafvoer
Het Hoogheemraadschap gaf tips voor een betere regenwaterafvoer in uw tuin en hoe u uw tuin kunt vergroenen.

Ruilhandel van stekken / informatie over planten en compostering
Breng meer variatie in uw tuin! Groei en Bloei had een ruilhandel met stekken opgezet.  Eigen planten en stekken konden geruild worden voor andere soorten op de Tuinenmarkt. Ook waren er diverse volkstuinverenigingen aanwezig, waarbij advies ingewonnen kon worden over de verzorging, onderhoud van planten en compostering. 

De ontwerpershoek
Wilt u wel iets met uw tuin, maar weet u niet precies wat en hoe en heeft u geen groene vingers? Dat is geen probleem. De ontwerpers die op de tuinenmarkt aanwezig waren hielpen u graag.

Kinderactiviteiten 
Ook voor de kinderen was er van alles te doen. Uw kind kon op de tuinenmarkt een plantje in een petfles van 1,5 liter planten. Ook konden zij plantjes spenen. Zij kregen uitleg wat  dat is en hoe doe je dat doet. En er was een  knutselhoek, waar zij volop kunnen kleuren en knutselen onder leiding van Pascal van de Groote Weiver. En kinderen konden  zaadbomen maken, begeleid door Jeroen Buijs van de Heemtuin.

Plantenbakken automatisch water geven
Soms vergeet u de plantenbakken waarin u bijvoorbeeld  groenten in aan het kweken bent water te geven  of u geeft ze al gauw te veel water. U kunt van lege petflessen op een simpele manier plantenbakken maken om automatisch uw planten water te geven.

Benodigheden:
Een petfles van 2 liter
Potgrond
katoenen touw of garen
kruiskopschroevendraaier
hamer
scherp mes

Werkwijze:
• Snijd de fles door de helft en spoel deze goed schoon.
• Gebruik een kruiskopschroevendraaier en een hamer om een gat in het midden van de dop te maken.
• Knip een stuk garen/touw en verdubbel het en maak een lus aan de ene kant.

• Stop het garen/touw door het gat in de dop zodat de lus aan de binnenkant van de dop zit. Deze zal fungeren als een lont en put water uit het bassin. De plant neemt op deze manier alleen op wat hij nodig heeft.
• Draai de dop terug op de fles.
• Zet de helft van de petfles met de dop naar beneden bovenop de helft van de petfles waar de bodem in zit.
• Vul het met potgrond en zaai eventueel de zaadjes erin.
• Giet nu met een gieter water over de potgrond. Dit hoeft alleen de eerste keer om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig nat is en dat het touw ook nat is.
• Naarmate de planten groeien en het maximale gebruik van het water opnemen zal u het water in het bassin moeten bijvullen. Dit kan eenvoudig door de bovenste helft op te tillen en circa twee centimeter water in het bassin te gieten. Zet de andere helft er weer bovenop. Als de bodem van de potgrond nu droog wordt zal het via het touw in de dop water opzuigen.